Forum

Beroende på hur aktiv du vill vara i skalabåtklubbens forum kan du välja en av tre behörighetsnivåer:

- Klubbmedlem
- Registrerad forumanvändare, men inte klubbmedlem
- Besökare som endast vill läsa

Klubbmedlem

För att nyttja forum och hemsida fullt ut behöver du vara fullvärdig medlem i Stockholms Skalabåtklubb.

Logga in som fullvärdig klubbmedlem >

Bli medlem >


Registrerad forumanvändare, men inte klubbmedlem

För att göra egna inlägg och vara aktiv i diskussioner behöver du vara "Registrerad forumanvändare". 

Denna registrering ger dig tillgång till tex byggloggar och byggteknik, men inte till klubbens interna forum. För att nyttja forum och hemsida fullt ut behöver du vara fullvärdig medlem i Stockholms Skalabåtklubb.

Logga in som "Registrerad forumanvändare" >

Bli registrerad forumanvändare >  


Besökare som endast vill läsa

Du som varken är medlem eller registrerad forumanvändare kan endast läsa i vårt forum, tex byggloggar och byggteknik. Du kan inte bemöta andras inlägg, inte heller skapa egna ämnestrådar. I fall du önskar komma i kontakt med en specifik medlem, använd kontaktformuläret:

Kontakta klubben >

 

Hur fungerar en stegmotor?

Mer
9 månader 1 vecka sedan - 9 månader 1 vecka sedan #2114 av Kjell Rothin
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Servon är också bra om man vill ha något nedväxlat som bara snurrar, öppnar servot och plocka bort potentiometern. t.ex. ett microservo till Radar
Last edit: 9 månader 1 vecka sedan by Kjell Rothin.
  • Hans Annell
  • Hans Annell Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Admin
  • Admin
Mer
9 månader 1 vecka sedan #2113 av Hans Annell
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Tack för tips, jo rampen styrs redan idag av en lintrumma som drivs av ett servo med begränsat utslag.
Det är bommarna som sitter på rampen som jag klurar på hur de ska kunna styras individuellt utan att de rör sig när rampen fälls/lyfts. Därav tanken med en pytteliten stegmotor inuti själva klaffens sida, där bommen sitter. Dock rätt fuktosäkert.

Men ditt ord "lintrumma" gav mig en idé. Jag låter klaffens och bommens styrlinor sitta på samma linhjul. Sen, för att styra bommen monterar jag ett servo som spänner bommens vajer ytterligare och på så vis öppnar bommen. Skiss kommer...
Mer
9 månader 1 vecka sedan #2108 av Åke Silén
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Ett alternativ till stegmotor i ditt fall är att använda en en vanlig liten nerväxlad elmotor med en lintrumma till rampen. Motorn behöver sen kompletteras med en liten timerkrets kallad LM 555 som med hjälp av motstånd och kondensator kan fås att skifta läge från 5V till 0V under en av storleken på kondensatorn och motståndet given tid. Med ytterligare hjälp av en liten transistor styrs motorn. Detta är en mycket populär krets och mycket hjälp finns på nätet tex www.bowdenshobbycircuits.info/555.htm . Dessa kretsar kan köpas så små att du knappt kan löda dem för hand. I normalfallet kan allt få rum på ett par kvcm. Tid för nya utmaningar! Åke
Mer
9 månader 3 veckor sedan - 9 månader 3 veckor sedan #2073 av Kjell Rothin
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Hej, en stegmotor behöver någon form av elektronik, den styrs med pulser 1 0 0 ingen spänning 1 spänning (spänningen motorn är gjord för) För varje puls hoppar motorn fram ett steg. Hur många grader beror på typ av motor (en vanlig typ är 1.8 grader småmotorer oftast mer 18 grader). Sedan finns det avancerad elektronik så man kan få motorn att ta ett halvsteg t.o.m 1/4 steg och man kan få motorn att gå åt ena eller andra hållet. Svaret är du behöver elektronik och det enklaste för detta är en arduino som t.o.m används i avancerade cnc fräsar (mitt nästa verktygsbygge :) delar ska väl början dyka upp i början 2018) och 3D skrivare. Sedan kan du ju växla ner på mekaniskt vis och få mindre steg.
Last edit: 9 månader 3 veckor sedan by Kjell Rothin.
  • Hans Annell
  • Hans Annell Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Admin
  • Admin
Mer
9 månader 3 veckor sedan - 9 månader 3 veckor sedan #2072 av Hans Annell
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Är det alltså så, att en enkel stegmotor ... utan inblandning av nymodigheter som processorer ... går en viss sträcka, som är "mekaniskt" definierad?
Och/eller definierad utifrån vilken spänning man lägger på?

Jag har köpt en påse med ministegmotorer från alibaba... de måste ju få plats i klaffhuset (4mm brett invändigt...)Bilagor:
Last edit: 9 månader 3 veckor sedan by Hans Annell.
Mer
9 månader 3 veckor sedan - 9 månader 3 veckor sedan #2070 av Kjell Rothin
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
En bra funktions beskrivning här:

sv.wikipedia.org/wiki/Stegmotor

Finns små drivers till Arduino som fixar det hela på ett enkelt sätt, fördelen med stegmotor är att man kan styra den väldigt exakt. Bara att räkna pulserna som man skickar till motorn.
Last edit: 9 månader 3 veckor sedan by Kjell Rothin.
Sidan laddades på: 0.180 sekunder

Hänt sedan sist

20-årsjubileum 3 oktober

Dagen till ära bjöd klubben på kaffe och tårta som talade om att vi skulle fira att klubben i år fyller 20 år. Medan vi mumsade på tårtan började Fredrik Zaar och Hasse att i ord och bild göra en sammanfattning av vår 20-åriga historia; första styrelsemötet hölls i september 1998, även vår logotyp skapades det året.

Vår smålänning Göran Modig  berättade om programmet för körningen i Gullringens simhall nu på lördag den 6 okt, hela 30 modellkaptener från hela landet sluter upp.

Hasse Annell informerade om hur långt förberedelserna för Hobbymässan kommit. Han fick en hel del synpunkter att ta sig en funderare på. Vi får nog snart höra av honom om vädjan att anmäla båtar eller snarare blir vi kanske beordrade vad han behöver hjälp med.

Nästa möte är onsdagen den 7 nov och då ska vi ta med oss lite olika små elektriska grejor som vi kan prata om.
 Leif Grewin håller i kvällen och han vill att alla tar med sig exempel på vilka strömbrytare (swichar) vi använder i våra båtar, för erfarenhetsutbyte runt dessa manicker som styr ljud, ljus, radar osv i våra farkoster.Mörkerkörning onsdag 26 september  

Väderprognosen var inte den bästa, under dagen kom flera kraftiga regnskurar med tillhörande kulingvindar. Helt magiskt nog upphörde regn och blåst straxt efter 18 och vi vågade oss ut ur bilarna. Att sätta upp tältet vågade vi inte då vinden var för hård, i stället flyttade körplatsen under taket åt söder, med båtar och grill.

Lagom till att grillen blev klar för grillning slutade det att blåsa och dammen blev spegelblank. Nu fick vi en trevlig och gemytlig mörkerkörning, precis som det ska vara.
I och med detta båtmöte är nu utesäsongen slut och det är dags att börja justera alla småskavankerna på båtarna. Glöm inte att vårda batteriernaNu kan vi börja fundera på ev förbättringar och bygga färdigt påbörjade byggen eller varför inte börja med något nytt att presentera på vårdoppat.

Tack för denna säsong!Byggtipsartiklar

Här samlar vi byggtips av allehanda slag från olika media.Byggtipsartiklar >