Forum

Beroende på hur aktiv du vill vara i skalabåtklubbens forum kan du välja en av tre behörighetsnivåer:

- Klubbmedlem
- Registrerad forumanvändare, men inte klubbmedlem
- Besökare som endast vill läsa

Klubbmedlem

För att nyttja forum och hemsida fullt ut behöver du vara fullvärdig medlem i Stockholms Skalabåtklubb.

Logga in som fullvärdig klubbmedlem >

Bli medlem >


Registrerad forumanvändare, men inte klubbmedlem

För att göra egna inlägg och vara aktiv i diskussioner behöver du vara "Registrerad forumanvändare". 

Denna registrering ger dig tillgång till tex byggloggar och byggteknik, men inte till klubbens interna forum. För att nyttja forum och hemsida fullt ut behöver du vara fullvärdig medlem i Stockholms Skalabåtklubb.

Logga in som "Registrerad forumanvändare" >

Bli registrerad forumanvändare >  


Besökare som endast vill läsa

Du som varken är medlem eller registrerad forumanvändare kan endast läsa i vårt forum, tex byggloggar och byggteknik. Du kan inte bemöta andras inlägg, inte heller skapa egna ämnestrådar. I fall du önskar komma i kontakt med en specifik medlem, använd kontaktformuläret:

Kontakta klubben >

 

Hur fungerar en stegmotor?

Mer
3 månader 1 vecka sedan - 3 månader 1 vecka sedan #2114 av Kjell Rothin
Kjell Rothin Svarade på ämne: Hur fungerar en stegmotor?
Servon är också bra om man vill ha något nedväxlat som bara snurrar, öppnar servot och plocka bort potentiometern. t.ex. ett microservo till Radar
Senast redigerad: 3 månader 1 vecka sedan av Kjell Rothin.
 • Hans Annell
 • Hans Annell Profilbild Författare till inlägg
 • Borta
 • Admin
 • Admin
Mer
3 månader 1 vecka sedan #2113 av Hans Annell
Hans Annell Svarade på ämne: Hur fungerar en stegmotor?
Tack för tips, jo rampen styrs redan idag av en lintrumma som drivs av ett servo med begränsat utslag.
Det är bommarna som sitter på rampen som jag klurar på hur de ska kunna styras individuellt utan att de rör sig när rampen fälls/lyfts. Därav tanken med en pytteliten stegmotor inuti själva klaffens sida, där bommen sitter. Dock rätt fuktosäkert.

Men ditt ord "lintrumma" gav mig en idé. Jag låter klaffens och bommens styrlinor sitta på samma linhjul. Sen, för att styra bommen monterar jag ett servo som spänner bommens vajer ytterligare och på så vis öppnar bommen. Skiss kommer...
 • Åke Silén
 • Åke Silén Profilbild
 • Borta
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
Mer
3 månader 1 vecka sedan #2108 av Åke Silén
Åke Silén Svarade på ämne: Hur fungerar en stegmotor?
Ett alternativ till stegmotor i ditt fall är att använda en en vanlig liten nerväxlad elmotor med en lintrumma till rampen. Motorn behöver sen kompletteras med en liten timerkrets kallad LM 555 som med hjälp av motstånd och kondensator kan fås att skifta läge från 5V till 0V under en av storleken på kondensatorn och motståndet given tid. Med ytterligare hjälp av en liten transistor styrs motorn. Detta är en mycket populär krets och mycket hjälp finns på nätet tex www.bowdenshobbycircuits.info/555.htm . Dessa kretsar kan köpas så små att du knappt kan löda dem för hand. I normalfallet kan allt få rum på ett par kvcm. Tid för nya utmaningar! Åke
Mer
3 månader 4 veckor sedan - 3 månader 4 veckor sedan #2073 av Kjell Rothin
Kjell Rothin Svarade på ämne: Hur fungerar en stegmotor?
Hej, en stegmotor behöver någon form av elektronik, den styrs med pulser 1 0 0 ingen spänning 1 spänning (spänningen motorn är gjord för) För varje puls hoppar motorn fram ett steg. Hur många grader beror på typ av motor (en vanlig typ är 1.8 grader småmotorer oftast mer 18 grader). Sedan finns det avancerad elektronik så man kan få motorn att ta ett halvsteg t.o.m 1/4 steg och man kan få motorn att gå åt ena eller andra hållet. Svaret är du behöver elektronik och det enklaste för detta är en arduino som t.o.m används i avancerade cnc fräsar (mitt nästa verktygsbygge :) delar ska väl början dyka upp i början 2018) och 3D skrivare. Sedan kan du ju växla ner på mekaniskt vis och få mindre steg.
Senast redigerad: 3 månader 4 veckor sedan av Kjell Rothin.
 • Hans Annell
 • Hans Annell Profilbild Författare till inlägg
 • Borta
 • Admin
 • Admin
Mer
4 månader 1 timme sedan - 4 månader 1 timme sedan #2072 av Hans Annell
Hans Annell Svarade på ämne: Hur fungerar en stegmotor?
Är det alltså så, att en enkel stegmotor ... utan inblandning av nymodigheter som processorer ... går en viss sträcka, som är "mekaniskt" definierad?
Och/eller definierad utifrån vilken spänning man lägger på?

Jag har köpt en påse med ministegmotorer från alibaba... de måste ju få plats i klaffhuset (4mm brett invändigt...)Bilagor:
Senast redigerad: 4 månader 1 timme sedan av Hans Annell.
Mer
4 månader 1 dag sedan - 4 månader 1 dag sedan #2070 av Kjell Rothin
Kjell Rothin Svarade på ämne: Hur fungerar en stegmotor?
En bra funktions beskrivning här:

sv.wikipedia.org/wiki/Stegmotor

Finns små drivers till Arduino som fixar det hela på ett enkelt sätt, fördelen med stegmotor är att man kan styra den väldigt exakt. Bara att räkna pulserna som man skickar till motorn.
Senast redigerad: 4 månader 1 dag sedan av Kjell Rothin.
Sidan laddades på: 0.162 sekunder

Hänt sedan sist

Månadsmöte onsdag 4 april

Hobbymässan i Göteborg i mars besöktes av Hasse A och Mats O. Mycket trevligt och bra arrangemang, och med bassäng!

Mats O berättade att höstens Hobbymässa i Älvsjö har bytt lokal till Viktoriahallen, vilket innebär att en betydligt mindre lokal och monter än tidigare. Vi får lov gnugga geniknölarna för att finna ett annat upplägg för vår monter. Alla idéer mottages tacksamt - hör av dig till Hasse A eller Olle Hj.

Nicklas Skärlund, proffsbyggaren av halvmodeller, var kvällen gäst. Han lärde oss hur vi hanterar olika träslag och han hade med sig några favoritverktyg, t ex en trärasp med speciell huggning. 

Ytbehandling är ett tålamodskrävande inslag i båtbyggandet. För att få en så bra lackyta som möjligt lackar Niclas minst 8 lager, slutslipning sker med korn 320 och endast torrslipning med mjuk vävrygg gäller. Nicklas använder helst skumroller och skumpenslar för finishjobben. 

Avslutningsvis fick vi lite tips om intarsiainläggning; limma två fanerbitar i kors så minskar risken för flisor när man skär till formen. 


Sjöhistoriska Muséets modellhelg 3-4 februari 

Vår första aktivitet varje nytt år brukar vara modellbyggardagarna på Sjöhistoriska, så även i år. Vi fick en trevlig placering mitt i hallen vilket gjorde att vi kunde visa vår dioramabrygga på ett fint sätt. Den var placerad mot entrén och hälsade besökarna välkomna!

Som vanligt var det många besökare som med stort intresse beskådade allt från ångmaskiner, via spantbyggen och intarsia till en elektroniksida med bl a 3D-skrivare.

Kjell R hade tagit med sig hela sin 3D-utrustning och visade sitt pågående kranbygge i skala 1:50 samt den imponerande 3D-printade Stridsbåt 90. Torbjörn och Irina visade ett pågående bygge av Anderea Doria och givetvis är skrovet 3D-printat. Säg nu inte att klubben inte hänger med i teknikutvecklingen! Våra juniorer Julia och Hannes ritade med en handhållen 3D-skrivare.

Summering av helgen: vi hade trevligt! Träffade många besökare som vi kunde ge byggtips och inspiration för deras byggande. Och omvänt, många värdefulla tips till vårt eget byggande!

Byggtipsartiklar

Här samlar vi byggtips av allehanda slag från olika media.Byggtipsartiklar >