Forum

Beroende på hur aktiv du vill vara i skalabåtklubbens forum kan du välja en av tre behörighetsnivåer:

- Klubbmedlem
- Registrerad forumanvändare, men inte klubbmedlem
- Besökare som endast vill läsa

Klubbmedlem

För att nyttja forum och hemsida fullt ut behöver du vara fullvärdig medlem i Stockholms Skalabåtklubb.

Logga in som fullvärdig klubbmedlem >

Bli medlem >


Registrerad forumanvändare, men inte klubbmedlem

För att göra egna inlägg och vara aktiv i diskussioner behöver du vara "Registrerad forumanvändare". 

Denna registrering ger dig tillgång till tex byggloggar och byggteknik, men inte till klubbens interna forum. För att nyttja forum och hemsida fullt ut behöver du vara fullvärdig medlem i Stockholms Skalabåtklubb.

Logga in som "Registrerad forumanvändare" >

Bli registrerad forumanvändare >  


Besökare som endast vill läsa

Du som varken är medlem eller registrerad forumanvändare kan endast läsa i vårt forum, tex byggloggar och byggteknik. Du kan inte bemöta andras inlägg, inte heller skapa egna ämnestrådar. I fall du önskar komma i kontakt med en specifik medlem, använd kontaktformuläret:

Kontakta klubben >

 

Månadsmöte onsd den 6 dec 2017

  • Olle Hjortsberg
  • Olle Hjortsberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Admin
  • Admin
Mer
4 månader 1 vecka sedan #2062 av Olle Hjortsberg
Olle Hjortsberg skapade ämne: Månadsmöte onsd den 6 dec 2017
Mötet började som vanligt med fika och dagen till ära med pepparkakshjärtan då detta möte var det sista för året. Vi fick veta att det nästa år blir en Hobbymässa den 3-4 nov på Älvsjömässan. Göran M har nu beslutat att ordna en ny träff i Gullringens simhall och den blir lördagen den 6 oktober. Denna gång är hela lördagen bokad för körningarna. Lennart R kommer någon gång i auguati att bjuda in till en tur med hans fartyg Ran. Denna gång blirdet en rundtur på Järlasjön med tillhörande slussning.
Kvällens gäst var Ulf Axelsson från Walleniusrederiet. Ulf har varit rederiet trogen i många år och arbetar med konstruktion och beställningar av deras fartyg. Vi fick en mycket ingående berättelse om bilfraktfartygens utveckling från tiden då bilarna lastades med kran fram till dagens fartyg som lastar många tusen bilar. Ulf fick också svara på många frågor om drift och underhåll av fartygen. Alla frågor blev mycket utförligt besvarade till stor belåtenhet från medlemmarna. Tack Ulf för ett underhållande föredrag.
Nu ser vi fram emot nästa års verksamhet som startar med Modellbyggarhelgen på Sjöhistoriska den 3-4 feb. Vi vill ha deltagaranmälan så snart som möjligt.
Årsmötet är onsdagen den 7 feb på Skeppsholmsgården. Motioner till mötet behöver vi senast den 7 januari 2018.
Årsmöteshandlingar kommer att finnas på hemsidan.
Sidan laddades på: 0.151 sekunder

Hänt sedan sist

Månadsmöte onsdag 4 april

Hobbymässan i Göteborg i mars besöktes av Hasse A och Mats O. Mycket trevligt och bra arrangemang, och med bassäng!

Mats O berättade att höstens Hobbymässa i Älvsjö har bytt lokal till Viktoriahallen, vilket innebär att en betydligt mindre lokal och monter än tidigare. Vi får lov gnugga geniknölarna för att finna ett annat upplägg för vår monter. Alla idéer mottages tacksamt - hör av dig till Hasse A eller Olle Hj.

Nicklas Skärlund, proffsbyggaren av halvmodeller, var kvällen gäst. Han lärde oss hur vi hanterar olika träslag och han hade med sig några favoritverktyg, t ex en trärasp med speciell huggning. 

Ytbehandling är ett tålamodskrävande inslag i båtbyggandet. För att få en så bra lackyta som möjligt lackar Niclas minst 8 lager, slutslipning sker med korn 320 och endast torrslipning med mjuk vävrygg gäller. Nicklas använder helst skumroller och skumpenslar för finishjobben. 

Avslutningsvis fick vi lite tips om intarsiainläggning; limma två fanerbitar i kors så minskar risken för flisor när man skär till formen. 


Sjöhistoriska Muséets modellhelg 3-4 februari 

Vår första aktivitet varje nytt år brukar vara modellbyggardagarna på Sjöhistoriska, så även i år. Vi fick en trevlig placering mitt i hallen vilket gjorde att vi kunde visa vår dioramabrygga på ett fint sätt. Den var placerad mot entrén och hälsade besökarna välkomna!

Som vanligt var det många besökare som med stort intresse beskådade allt från ångmaskiner, via spantbyggen och intarsia till en elektroniksida med bl a 3D-skrivare.

Kjell R hade tagit med sig hela sin 3D-utrustning och visade sitt pågående kranbygge i skala 1:50 samt den imponerande 3D-printade Stridsbåt 90. Torbjörn och Irina visade ett pågående bygge av Anderea Doria och givetvis är skrovet 3D-printat. Säg nu inte att klubben inte hänger med i teknikutvecklingen! Våra juniorer Julia och Hannes ritade med en handhållen 3D-skrivare.

Summering av helgen: vi hade trevligt! Träffade många besökare som vi kunde ge byggtips och inspiration för deras byggande. Och omvänt, många värdefulla tips till vårt eget byggande!

Byggtipsartiklar

Här samlar vi byggtips av allehanda slag från olika media.Byggtipsartiklar >