Om Klubben

Historik

Stockholms Skalabåtklubb bildades av en grupp modellbåtentusiaster en augustieftermiddag år 1998. Platsen var Skeppsholmsgårdens Tackelkammare. Målsättningen var att samla modellbåtsbyggare under gemytliga och lättsamma former för att utveckla sitt eget kunnande. Tanken var också att klubben skulle bli en naturlig samlingsplats för båtmodellbyggare i Storstockholm.

Hösten 2000 deltog vi för första gången på den årliga Hobbymässan, som då hölls i Frescatihallen nära Stockholms Universitet. På våren 2001 hittade vi dammen i Frösundavik där vi fann ett lämpligt farvatten för vårt båtåkande, och där är vi fortfarande.

DSCF2352 copy.jpg
Förutom att navigera i Frösundavik med omnejd händer det att några i klubben beger sig till evenemang utomskärs, tex till hobbymässa i Göteborg eller Intermodellbau i Dortmund.

 

Bli Medlem

Vi välkomnar alla som har ett genuint intresse för marina modeller att bli medlem i vår förening.

Vi önskar att du försöker vara så aktiv som tiden medger och deltar i klubbens olika aktiviter och prestigelöst delar med dig av dina erfarenheter inom modellbygge, båtar, fartyg och skepp.

Bli medlem >

 

Vår verksamhet

Vi är en samling kreatörer som försöker inspirera varandra mot våra enskilda båtbyggarmål. Vissa ikläder sig rollen som sjökapten, andra föredrar att vara bryggseglare. Några köper färdiga båtar för att snabbt komma i sjön medan många föredrar byggsatser och en del ägnar sig åt scratchbyggen baserade på varvritningar eller egna konstruktioner.

Båtarna vi bygger är i olika skalor, en del är mycket skalenliga, andra är byggda efter "egen" skala. Klubbens flotta innehåller de flesta slagen av modellbåtar allt från u-båtar till flytande mjölkpaket. Merparten av båtarna är radiostyrda och framdrivningen är el, segel eller ånga.

Eftersom vi inte har någon egen bygg/klubblokal så samlas vi till båtmöten och månadsmöten. Det brukar bli ca tjugo ggr per år. På träffarna sker ett spontant utbyte av idéer och erfarenheter.

Båtmöten

Från maj till september träffas vi på båtmöten och kör med våra båtar. Hemmasjö är den anlagda dammen bakom SAS huvudkontor i Frösundavik i Solna, mellan E4 och Brunnsviken. Där brukar vi köra en onsdagskväll och en söndag varje månad. Fika är en självklarhet!

Månadsmöten

Under vinterhalvåret har vi månadsmöten. Under vinterhalvåret ses vi en gång per månad. Ibland håller någon av medlemmarna, eller en gäst, ett föredrag om en resa, ett fartyg eller annat ämne med marin anknytning. Det blir också fika och mycket båtprat.

Övrig verksamhet

Vi visar upp våra båtar för allmänheten vid olika evenemang tex Sjöhistoriska muséets olika arrangemang. Vi brukar också köra vid Millesgården på Lidingö och visa upp oss vi olika hobbymässor.

Hitta oss >

Social Medier >

Se båtarna >

Se evenemang >

Kalendarium >

 

Hänt sedan sist

Båtmöte söndag 9 september

Säsongens sista söndagskörning genomfördes i ett fint sensommarväder och mycket klart vatten i dammen, vi kunde se både karpar och några kräftor. Vi var något färre än vanligt, kanske var det valet eller att det i september är en massa andra aktiviteter som pågår.

När vädret är bra brukar körningarna var trevliga och så blev det även denna gång. Förutom de vanliga farkosterna visade en av våra nyare medlemmar Charles-Inge G sin senaste skapelse - en radiostyrd vätte ... Torbjörns gula anka har fått en kompis. CIG har en Storö 34 som pågående bygge. Irina och Torbjörns Andrea Doria blir nog ett fint bygge, skrovet går fint i sjön.Sjöhistoriska Muséets modellhelg 1-2 september  

Ännu en varm och solig träff, med gott om utställare och en varierad och nyfiken publik. Det roliga med att visa upp modeller för allmänheten är blandningen av tekniska frågor och folks egen anknytning till specifika fartyg, och därav följande detaljerat personliga anekdoter!

Muséets nya bassäng modell "jättestor gummijolle" var alldeles utmärkt. Tappad styrförmåga gjorde inget alls eftersom kanten agerade krockkudde, tillika riktningshållare ... eller hur Janne, du som planade så fint med din Waxholm I
laughing  

Byggtipsartiklar

Här samlar vi byggtips av allehanda slag från olika media.Byggtipsartiklar >